Spaghetti Con Pomodorini
bersama Tomato Ceri
Bahan-bahan:
·
200g spaghetti
·
450g tomato ceri
·
3 ulas besar bawang putih
dihiris
·
Garam
·
Lada Hitam
·
1 cili kering dihiris (pilihan
untuk pedas)
·
Minyak zaitun
·
Secekak daun selasih
·
Keju Parmesan untuk hidangan
Cara penyediaan:
1.
Panas oven 150°c. tomato
dibelah dua dan dimasukkan ke dalam Loyang, taburkan bawang putih serta garam
secukup rasa.
*bakar
selama 1 ¼ jam sehingga kering tetapi masih lembab di dalam.
2.
Masak spaghetti di dalam air
yang dicampur garam selama 10minit sehingga masak tetapi jangan terlalu lembik
3.
Jika mahu pedas, goring cili
bersama minyak zaitun sehingga sedikit garing. *Asingkan.
4.
Toskan pasta, masukkan ke dalam
tomato yang sudah dikeluarkan dari oven. Tambahkan cili (jika mahu pedas), daun
selasih, tambahan minyak zaitun, brsama garam dan lada hitam secukup rasa.
5.
Hidangkan ketika panas dengan
menabur keju Parmesan.
Pasta Vermicelli Allo Zafferano Besout
Bahan-bahan:
·
350g vermicelli kering
·
Garam
·
Lada hitam
·
Serbuk kunyit
·
Hirisan sosej ayam atau daging
·
200ml krim pekat
·
50g keju Parmesan (sediakan lebih
untuk hidangan)
·
2 biji kuning telur
Cara
penyediaan:
1.
Didihkan air bersama sedikit
garam
2.
Letakkan pasta sekaligus dan
tunggu sehingga air mendidih kembali. Kacau perlahan-lahan.
3.
Masak dalam masa 2-3 minit. Pastikan
jangan terlalu lembik. Tos dan asingkan.
4.
Masukkan sedikit serbuk kunyit
ke dalam kuali tambahkan 2 sudu besar air biarkan sehingga mendidih.
5.
Masukkan sosej ke dalam kuali
yang mengandungi kunyit, krim pekat, keju Parmesan, garam dan lada hitam
secukup rasa.
6.
Panaskan perlahan-lahan. Kacau selalu.
7.
Apabila krim mula mendidih,
angkat kuali dan masukkan kuning telur. Kacau hingga sebati, masukkan garam dan
lada hitam.
8.
Masukkan pasta tadi dan gaul
hingga sebati. Hidangkan ketika panas. Taburkan keju mengikut selera.
Pasta
Fettuccine all’Alfredo
Bahan-bahan:
·
50g mentega
·
200ml krim pekat
·
50g keju Parmesan (sediakan
lebih untuk hidangan)
·
Garam
·
Lada hitam
·
350g pasta fettuccine atau
tagliatelle
Cara
penyediaan sos:
1.
Cairkan mentega di dalam kuali.
2.
Tambahkan krim pekat dan
renehkan menggunakan api yang perlahan selama 5 minit. Kacau dan tambahkan keju
Parmesan bersama garam dan lada hitam secukup rasa.
3.
Padamkan api.
Cara
penyediaan pasta:
1.
Didihkan air bersama sedikit
garam.
2.
Letakkan pasta sekaligus dan
tunggu sehingga air mendidih kembali. Kacau perlahan-lahan.
3.
Masukkan dalam masa 2-3 minit. Pastikan
jangan terlalu lembik.
4.
Toskan pasta.
Cara
menghidang:
1.
Panaskan kuali yang mengandungi
krim tadi, masukkan pasta sekaligus dan gaul hingga sebati.
2.
Tambahkan lada hitam jika
perlu.
3.
Hidangkan dengan menabur keju
parmesan jika perlu.
No comments:
Post a Comment